J 2020

Effects of the lactation period, breed and feed on amino acids profile of mare’s milk

FIŠERA, Miroslav; Stanislav KRÁČMAR; Květoslava ŠUSTOVÁ; Pavel TVRZNÍK; Helena VELICHOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Effects of the lactation period, breed and feed on amino acids profile of mare’s milk

Název česky

Vliv období laktace, plemene a krmiva na aminokyselinový profil kobylího mléka

Autoři

FIŠERA, Miroslav (203 Česká republika); Stanislav KRÁČMAR (203 Česká republika); Květoslava ŠUSTOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí); Pavel TVRZNÍK (203 Česká republika); Helena VELICHOVÁ (203 Česká republika); Lenka FIŠEROVÁ a Vlastimil KUBÁŇ

Vydání

Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2020, 1338-0230

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

40201 Animal and dairy science

Stát vydavatele

Slovensko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Organizační jednotka

AMBIS vysoká škola, a.s.

EID Scopus

2-s2.0-85089541688

Klíčová slova česky

kobylí mléko; aminokyseliny; laktace; krmení; chov

Klíčová slova anglicky

mare’s milk; amino acids; minerals;lactation; feed;breed

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 11. 4. 2023 19:48, Bc. Olga Puldová

Anotace

V originále

The effectsof the lactation period, breed,and feed on amino acids profile of mare’s milk were investigated. The feed contained two major essential amino acids (EAAs) leucine (7.31–10.3 g.kg-1) and arginine (6.37–9.59g.kg-1);it alsoincluded minor EAAs methionine (2.11–3.05 g.kg-1)and histidine (2.48–3.60 g.kg-1).Glu+Gln, Asp+Asn,and proline,major nonessential amino acids (NEAAs), constitutedapproximately60% of total NEAAs (TNEAAs).

Česky

Byly zkoumány účinky období laktace, plemene a krmiva na aminokyselinový profil mléka klisen. Krmivo obsahovalo dvě hlavní esenciální aminokyseliny (EAA) leucin (7,31–10,3 g.kg-1) a arginin (6,37–9,59 g.kg-1); obsahovalo také minoritní EAA methionin (2,11–3,05 g.kg-1). a histidin (2,48–3,60 g.kg-1). Glu+Gln, Asp+Asn a prolin, hlavní neesenciální aminokyseliny (NEAA), tvořily přibližně 60 % celkových NEAA (TNEAA).