2023
Cukr nad zlato: kvak jako specifický alkoholický nápoj
JUŘÍČEK, Petr and Josef SMOLÍKBasic information
Original name
Cukr nad zlato: kvak jako specifický alkoholický nápoj
Name (in English)
Sugar above Gold: Kvak as Specific Alcoholic Drink
Authors
JUŘÍČEK, Petr (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Josef SMOLÍK
Edition
Listy Cukrovarnicke a Reparske, 2023, 1210-3306
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Article in a journal
Field of Study
50502 Criminology, penology
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
is not subject to a state or trade secret
References:
Impact factor
Impact factor: 0.200
Organization unit
AMBIS University
EID Scopus
2-s2.0-85167507916
Keywords in English
alcohol;inmates;kvak;prison;sugar
Tags
Changed: 25/3/2024 16:17, Ing. Kateřina Lendrová
In the original language
Tento článek pojednává o hodnotě cukru ve věznicích, kde je důležitou surovinou pro výrobu alkoholického nápoje zvaného „kvak“. Text popisuje specifika vězeňského prostředí, kde je alkohol přísně zakázán. „Kvak“, jehož významnou složkou je cukr, je tak nelegálním alkoholickým nápojem, který se vyrábí ve vězeňském prostředí. Cukr tak má značnou hodnotu, která se projevuje na tzv. vězeňském trhu. Vyrábět kvalitní „kvak“ je zároveň mechanismem pro získání pozice ve vězeňské hierarchii. © 2023, VUC Praha, as. Všechna práva vyhrazena.
In English
This article discusses the value of sugar in prisons, where it is an important raw material for the production of the alcoholic drink called “kvak”. The text describes the specifics of the prison environment, where alcohol is strictly prohibited. “Kvak”, of which sugar is a significant component, is thus an illegal alcoholic beverage that is produced in the prison environment. Sugar thus has a significant value, which is reflected in the so-called prison market. At the same time, producing quality “kvak” is a mechanism for gaining a position in the prison hierarchy. © 2023, VUC Praha, a.s.. All rights reserved.