V originále
Tento článek pojednává o hodnotě cukru ve věznicích, kde je důležitou surovinou pro výrobu alkoholického nápoje zvaného „kvak“. Text popisuje specifika vězeňského prostředí, kde je alkohol přísně zakázán. „Kvak“, jehož významnou složkou je cukr, je tak nelegálním alkoholickým nápojem, který se vyrábí ve vězeňském prostředí. Cukr tak má značnou hodnotu, která se projevuje na tzv. vězeňském trhu. Vyrábět kvalitní „kvak“ je zároveň mechanismem pro získání pozice ve vězeňské hierarchii. © 2023, VUC Praha, as. Všechna práva vyhrazena.
Anglicky
This article discusses the value of sugar in prisons, where it is an important raw material for the production of the alcoholic drink called “kvak”. The text describes the specifics of the prison environment, where alcohol is strictly prohibited. “Kvak”, of which sugar is a significant component, is thus an illegal alcoholic beverage that is produced in the prison environment. Sugar thus has a significant value, which is reflected in the so-called prison market. At the same time, producing quality “kvak” is a mechanism for gaining a position in the prison hierarchy. © 2023, VUC Praha, a.s.. All rights reserved.