J 2023

Cukr nad zlato: kvak jako specifický alkoholický nápoj

JUŘÍČEK, Petr and Josef SMOLÍK

Basic information

Original name

Cukr nad zlato: kvak jako specifický alkoholický nápoj

Name (in English)

Sugar above Gold: Kvak as Specific Alcoholic Drink

Authors

JUŘÍČEK, Petr (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Josef SMOLÍK

Edition

Listy Cukrovarnicke a Reparske, 2023, 1210-3306

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Article in a journal

Field of Study

50502 Criminology, penology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

References:

Impact factor

Impact factor: 0.200

Organization unit

AMBIS University

EID Scopus

2-s2.0-85167507916

Keywords in English

alcohol;inmates;kvak;prison;sugar

Tags

Changed: 25/3/2024 16:17, Ing. Kateřina Lendrová

Abstract

In the original language

Tento článek pojednává o hodnotě cukru ve věznicích, kde je důležitou surovinou pro výrobu alkoholického nápoje zvaného „kvak“. Text popisuje specifika vězeňského prostředí, kde je alkohol přísně zakázán. „Kvak“, jehož významnou složkou je cukr, je tak nelegálním alkoholickým nápojem, který se vyrábí ve vězeňském prostředí. Cukr tak má značnou hodnotu, která se projevuje na tzv. vězeňském trhu. Vyrábět kvalitní „kvak“ je zároveň mechanismem pro získání pozice ve vězeňské hierarchii. © 2023, VUC Praha, as. Všechna práva vyhrazena.

In English

This article discusses the value of sugar in prisons, where it is an important raw material for the production of the alcoholic drink called “kvak”. The text describes the specifics of the prison environment, where alcohol is strictly prohibited. “Kvak”, of which sugar is a significant component, is thus an illegal alcoholic beverage that is produced in the prison environment. Sugar thus has a significant value, which is reflected in the so-called prison market. At the same time, producing quality “kvak” is a mechanism for gaining a position in the prison hierarchy. © 2023, VUC Praha, a.s.. All rights reserved.