B 2019

Kulinářský cestovní ruch-vybrané kapitoly

KRÁČMAR, Stanislav; Květoslava ŠUSTOVÁ; Pavla BUREŠOVÁ; Miroslav FIŠERA; Karol HERIAN et. al.

Basic information

Original name

Kulinářský cestovní ruch-vybrané kapitoly

Name in Czech

Kulinářský cestovní ruch-vybrané kapitoly

Name (in English)

Culinary tourism - selected chapters

Authors

KRÁČMAR, Stanislav (203 Czech Republic); Květoslava ŠUSTOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution); Pavla BUREŠOVÁ (203 Czech Republic); Miroslav FIŠERA (203 Czech Republic); Karol HERIAN (703 Slovakia); Vratislav KOZÁK (203 Czech Republic); Jan KUCHTÍK (203 Czech Republic); Eva LUKÁŠKOVÁ (203 Czech Republic); Táňa LUŽOVÁ (203 Czech Republic); Zdeněk MÁLEK (203 Czech Republic); Katarína MRKVOVÁ (703 Slovakia, belonging to the institution); S. ŠÁMÁNKOVÁ; Pavel TVRZNÍK (203 Czech Republic) and Helena VELICHOVÁ (203 Czech Republic)

Edition

1. vyd. Brno, 124 pp. 2019

Publisher

Key Publishing

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Book on a specialized topic

Field of Study

50700 5.7 Social and economic geography

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

Publication form

printed version "print"

Organization unit

AMBIS University

ISBN

978-80-7418-315-7

Keywords (in Czech)

gastronomie; cestovní ruch; potravinářství; gastroturismus

Keywords in English

gastronomy; tourism; food technology; gastrotourism

Tags

Changed: 11/4/2023 19:16, Bc. Olga Puldová

Abstract

In the original language

Cílem odborné knihy, navazující na knihu Základy gastronomie - vybrané kapitoly je seznámit čtenáře s problematikou gastronomického cestovního ruchu. Z hlediska gastronomických služeb jsou analyzovány tradiční potraviny a pokrmy dvou nejvýznamnějších oblastí Moravy Horácka a Valašska. Velkou kapitolu tvoří Putování za sýry – jejich historií, technologií výroby sýrů a produkty z mléka kravského, ovčího a kozího. Nápojová část odborné publikace je zaměřena na tuzemská vína s geografickým označením původu – Víno originální certifikace (VOC), pivem, pivními styly a charakteristikou vybraných minipivovarů Zlínského kraje. Odborná publikace je souhrnem výsledků výzkumné činnosti, znalostí a zkušeností odborníků a akademických pracovníků oboru gastronomie při aplikaci teoretických a praktických poznatků z praxe, v rámci gastronomie a cestovního ruchu.

In English

The aim of the specialist book, following on from the book Basics of gastronomy - selected chapters, is to familiarize the reader with the issues of gastronomic tourism. From the point of view of gastronomic services, traditional foods and dishes of the two most important regions of Moravia, Horácka and Wallachia, are analyzed. A large chapter is made up of Cheese Journeys – their history, cheese production technology and products from cow's, sheep's and goat's milk. The beverage part of the professional publication is focused on domestic wines with a geographical indication of origin - Wine of original certification (VOC), beer, beer styles and characteristics of selected microbreweries of the Zlín region. The professional publication is a summary of the results of research activities, knowledge and experience of experts and academic workers in the field of gastronomy when applying theoretical and practical knowledge from practice, within the framework of gastronomy and tourism.